Departament de Cultura i MItjans de Comunicació Contactar Contactar I Mapa del web Mapa del web  
CambrilsCunitMontblancEl VendrellReus. BCX. AmorósValls
  BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES MUNICIPALS DE TARRAGONA
 
Google a Internet     al web actual

BONES PRÀCTIQUES
Recull les bones pràctiques de les biblioteques de:
 
BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DE L'ARBOÇ
   
Arboç - Llegir <per> Parlar CLUB DE LECTURA FÀCIL I APRENENTATGE DEL CATALÀ: LLEGIR <PER> PARLAR

L’activitat s’anomena Llegir <per> Parlar. Es tracta de la realització d’un Club de   Lectura fàcil, en català, en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística del Baix Penedès. La programació va de setembre a juny i és mensual. El funcionament és bàsicament el mateix que el d’un club de lectura però es pretén acomplir uns altres objectius: perdre la por a parlar en català per aquelles persones que no en tenen un domini alt, fomentar la lectura en català en aquelles persones que llegeixen poc, integrar persones de diferents orígens.

 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DE CAMBRILS
 
 • Cambrils - BiblioCoaching
  Bibliocoaching
 • Cambrils - BiblioWiki
  BiblioWiki


 • Cambrils - Xarxes socials

  Biblioteca i Xarxes Socials

 • Cambrils - CinLit. Còctel de Cinema i Literatura
  Còctel de Cinema i Literatura
 • Cambrils - Codis QR
  Codis QR

BIBLIOCOACHING

Ofereix un tracte personalitzat i a la mida de cada usuari, per tal d’ajudar-lo a aconseguir un objectiu relacionat amb la lectura o amb el coneixement dels recursos que li pot oferir la biblioteca. Més informació.

BIBLIOWIKI

Visita formativa adreçada a estudiants de Batxillerat per explicar com es publica a Viquipèdia i captar nous editors.

BIBLIOTECA I XARXES SOCIALS

Per afavorir la interrelació i l’intercanvi entre la biblioteca i els ciutadans, s'ha creat el grup de Facebook CambrilsCultura, que agrupa els diversos equipaments culturals del municipi, YouTube, Twitter, Pinterest i Instagram.
El Blog, que és el més veterà, és una mena de dietari on es pot copsar el dia a dia de la biblioteca i compartir el post que més ens agradi a través de les xarxes.

CINLIT. CÒCTEL DE CINEMA I LITERATURA

Amb aquestes etiquetes agrupen aquelles novel·les que s’han dut al cinema. En el cas de CinLit fan una guia que publiquen a Issuu i a Pinterest i marquen amb una etiqueta en forma de claqueta la novel·la i el DVD amb la pel·lícula.
En el cas de LitMusic utilitzen la plataforma Grooveshark per fer la banda sonora d’alguns llibres. Ho han publicitat a través del blog amb aquesta etiqueta.

CODIS QR

El 2013 van iniciar la incorporació de Codis QR al llibres que recomanen a través del Canal YouTube de la biblioteca. Aquesta tecnologia permet accedir de manera ràpida a la video-recomanació, aportar valor afegit a alguns títols i augmentar la visibilitat a les xarxes socials.

 
 • Cambrils - Oferta Formativa
  Oferta formativa
 • Cambrils - ABCDiver!
  Pla de Lectura ABCDiver!
 • Cambrils - Tastets TIC
  Tastets TIC
 • Cambrils - Web de Col.lecció Local
  Web de Col·lecció Local

OFERTA FORMATIVA

Recurs educatiu que comprèn visites, préstec de material i d'altres serveis relacionats amb la formació i l'aprenentatge d'habilitats de cerca d'informació. Es presenta anualment, durant el mes de setembre, als diversos centres escolars del municipi. Es publica al Web de la biblioteca i les visites es sol·liciten a través de l’Àrea d’educació de l’ajuntament de Cambrils. Les visites s'adeqüen als diversos nivells escolars

PLA DE LECTURA: A, B, C, DIVER!

Recull les activitats que la biblioteca organitza al voltant de la lectura: hores del conte, tallers per millorar l’adquisició de la lectura, Joc per a escolars de tercer de Primària i clubs de lectura.

TASTETS TIC

PTallers, d’1 hora de durada, d’informàtica bàsica, dirigits a persones que vulguin millorar les seves habilitats, amb sessions orientades en l’ús de programes o serveis d’Internet coneguts però que sovint no es dominen.

WEB DE COL·LECCIÓ LOCAL

Espai virtual creat per la Biblioteca Pública Municipal, amb la plataforma virtual del Webnode, amb l'objectiu de difondre documents vinculats a la història i la cultura locals, que vol potenciar el coneixement de la Col·lecció Local de la biblioteca i difondre’l entre tots aquells que s’interessin per Cambrils.
Amb la implementació de la nova Web municipal s’hi ha traslladat totes els continguts i la Webnode només ha quedat operativa per al Fons local comentat, que recull alguns títols de la Col•lecció Local i en fa una valoració.

 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DE CONSTANTÍ
   
Constantí - Mírmiga, la formiga que amaga llibres dins el cau! MIRMIGA, LA FORMIGA QUE AMAGA LLIBRES DINS DEL CAU!

Projecte de formació d'usuaris i de foment de la lectura destinat a tots els escolars d'Infantil i Primària del municipi. Per a una idea més concreta del que fem, es pot consultar el bloc del projecte http://formigamirmiga.wordpress.com/ i la presentació que vam preparar per a la jornada de biblioteques públiques-biblioteques escolars http://prezi.com/h8fued8go9rm/mirmiga/

   
Constantí - Contes col·laboratius CONTES COL·LABORATIUS ENTRE LES DUES ESCOLES DEL MUNICIPI

Projecte de col·laboració nascut arran del projecte "Mirmiga, la formiga que amaga llibres dins del cau!". Els protagonistes de les històries són sempre les dues mascotes de les biblioteques escolars i la mascota de la biblioteca pública. Tot i que el desenvolupament del projecte es realitza a les escoles, la Biblioteca realitza tasques de coordinació i es fa una presentació pública de les obres resultants a la mateixa Biblioteca.

 
 
BIBLIOTECA MUNICIPAL MARTA MATA DE CUNIT
   
Cunit - English Story and Funtime! ENGLISH STORY AND FUNTIME!

L’hora del conte en anglès acompanyada de tallers d’activitats i jocs relacionats amb la història explicada.  L’objectiu és treballar el conte i la llengua anglesa.  Aprendre anglès potser també molt divertit i senzill.
Activitat adreçada a nens i nenes fins a 10 anys de periodicitat quinzenal (s’alterna amb l’hora del conte)
Les sessions estan conduïdes i organitzades per personal docent del Centre d’Estudis d’Idiomes de Cunit
Durant l’estiu, s’afegeix alguna sessió en francès

   
Cunit - Bebeteca i Espai Familiar BEBETECA - ESPAI FAMILIAR

L’hora del conte adaptada a canalla de 0 a 3 anys, amb activitats que faciliten l’interactuació entre la família i els nens i nenes.  La Biblioteca disposa d’un espai diferenciat per la Bebeteca però donat el nombre d’assistents hem hagut d’habilitar una altra sala del centre.  Volem que sigui el primer contacte dels petits amb la biblioteca i potenciar el fons infantil per aquesta edat així com el centre d’interès “Famílies” que està localitzat en la Sala Infantil.  La periodicitat és setmanal però des del començament ens hem vist obligades a fer dues sessions del mateix conte, ja que limitem la participació a quinze famílies.

   
Cunit - Bebeteca i Espai Familiar TALLER DE BIBLIOTERÀPIA

Activitat centrada en una xerrada mensual amb temes relacionats amb diferents teràpies o l'autoajuda.  Vam detectar un índex de préstec alt, en tota la temàtica relacionada amb l’autoajuda i les teràpies alternatives, el que ens va fer pensar en la viabilitat de parlar sobre ella amb una freqüència que podia ser similar a la d’un Club de Lectura.  Mandales, reiki, les emocions, les constel·lacions familiars, la reflexologia, els massatges limfàtics, la bioenergètica, el tapping,… i un llarg etc. són temes que desperten curiositat.  Les xerrades fins al moment s’han fet amb la participació d’usuaris/es experts o molt coneixedors d’aquests temes o de amb gent del territori que ells mateixos han contactat.  La temàtica ve marcada pels mateixos assistents.  El missatge:  A la Biblioteca hi ha teràpies diferents, llegir i la pròpia Biblioteca poden ser una teràpia

 
 
BIBLIOTECA MOSSÈN RAMON MUNTANYOLA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
   
Espluga - Cafè entre llibres CAFÈ ENTRE LLIBRES

Trobada de caire informal, a l’hora del cafè (de 2/4 de 4 a 5), organitzada des de la biblioteca escolar i la biblioteca pública. L’objectiu principal es centra en crear sinergies entre els pares dels alumnes i els dos centres per tal que coneguin els serveis que ofereixin les biblioteques i a la vegada ens permetin copsar les necessitats d’aquest grup d’usuaris.
S’ha iniciat aquesta activitat amb els pares i mares d’alumnes de P3, P4 i P5 dper poderintroduir aquests nous usuaris de forma natural a l’entorn lector i tots els espais que aquest implica.

   
Espluga - La Biblioteca a les xarxes socials LA BIBLIOTECA A LES XARXES SOCIALS

La biblioteca utilitza les xarxes socials per aproximar-se als usuaris i fer-los partícips del dia a dia del centre i de totes les notícies relacionades amb el món literari. Aquestes eines han permès crear un vincle especial amb un sector de la població que fins ara no feia un ús habitual de la biblioteca.

 
 
BIBLIOTECA MUNICIPAL I COMARCAL SALVADOR ESTREM I FA DE FALSET
   
Falset - Sopa de contes FEM SOPA DE CONTES

Activitat que realitzen en la primera visita a la Biblioteca dels infants (Llar d’infants, P3 i P4) des de l’any 2007.

 • 1er. Recorregut  “turístic”per la biblioteca
 • 2n. Fem Sopa de contes (en una olla posem els “ingredients” de la sopa i la deixem reposar)
 • 3er Explorem i mirem contes
 • 4rt. Tastem la sopa mágica (suc de taronja)

Una visita emocional i festiva per als més petits.

   
Falset - Camins del vi CAMINS DEL VI, DINS BIBLIOTEQUES AMB DO

Aquesta activitat forma part del projecte Biblioteques amb DO  a la nostra comarca. Fa 3 anys que la realitzen amb gran éxit. Una manera diferent, de viure, caminar i comprendre la terra i la comarca.
Consisteix en una visita guiada pels camins del Priorat (les sortides están relacionades amb el llibre El Priorat del vi i de l’oli,  de Rafel López Monné i toni Orensanz) i s’expliquen fets històrics, anècdotes i curiositats del cami i les terres per on es camina.
La visita acaba en un dels cellers de la zona on es fa vista i degustació.
Places limitades.

   
Falset - Hospital de llibres HOSPITAL DE LLIBRES

“Si trobes un llibre malalt, porta’l a l’hospital” Taller de primers auxilis
Per aquells nens i nenes que estimen els llibres i volen aprendre a cuidar-los  De 5-8 anys, un cop al mes!
Destinaran un espai a la Biblioteca, la “capsa hospital”, on els nens i nenes deixaran els llibres que trobin trencats.
Un cop al mes, els encarregats de torn participaran en un taller de primers auxilis on aprendran a arreglar i tenir cura dels llibres trencats.
Els participants s’inscriuran en una llista, on tindran preferència els més lectors, i seran un total de 6 cada mes.
Els infermers tindran un identificador.

 
 
BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS DE REUS
 
 • Reus - Lexcit
  Reus - Vega
  Lecxit / Vega
 • Reus - De l’Espai Íntim a l’Espai Públic
  De l’Espai Íntim a l’Espai Públic
 • Reus - Punt TICa, una biblioteca per a tothom
  Punt TICa
 • Reus - Parelles TIC
  Parelles TIC
 • Reus - Taller “Treball de recerca”
  Taller “Treball de recerca”

LECXIT / VEGA

Les iniciatives LECXIT i VEGA aborden la lectura des d'unes quantes vessants per edats, necessitat d'expressió, etc.
Lecxit - La lectura feta descoberta. Objectiu: Acompanyar els infants en la descoberta de la lectura en tots els seus formats.
Vega - La lectura feta llibertat. Objectiu: Traslladar l’experiència de Vega Martín en els tallers de creació plàstica amb infants a la lectura.
Una lectura gens guiada i en presència d’altres lectors, que pot, o no, ser compartida.

DE L’ESPAI ÍNTIM A L'ESPAI PÚBLIC

Club de Lectura. La lectura feta conversa. Des dels inicis en l’aprenentatge de la lectura, la possibilitat de compartir amb iguals pot resultar gratificant. Clubs: Bebés 1, Blaus 1, Vermells 1, Penya dels Signes 1.
Laboratori de Llilbre Infantil. La lectura feta aprenentatge. Saber més del llibre infantil, conèixer el autors, les il·lustracions, gaudir-ne en família i sobretot amb molt material interessant.

PUNT TICa, UNA BIBLIOTECA PER A TOTHOM

D’acord amb un conveni signat entre l’Ajuntament de Reus, la Fundació Desenvolupament Comunitari i la Fundació Vodafone, la Biblioteca Central Xavier Amorós compta des de l’any 2012 amb un punt d’accés per a persones amb discapacitat i amb els mitjans tècnics necessaris pel que fa a interfície i programari perquè aquest col·lectiu d’usuaris pugui utilitzar els recursos digitals. D’aquesta manera, la Biblioteca dóna un pas endavant en la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat i també a col•lectius amb necessitats especials, com ara la gent gran que té dificultats a llegir lletra petita, posant al seu abast recursos tecnològics perquè tinguin accés lliure i obert a la societat de la informació i del coneixement.

PARELLES TIC

Parelles TIC, és un programa que té per objectiu respondre a les necessitats d’aprenentatge de les tecnologies de la informació d’una gran part de la població adulta de la ciutat..
L’activitat principal consisteix en dues trobades setmanals d’una hora i mitja de durada, on alumnes de l’Institut Baix Camp i IES Mare Molas estudiants dels mòduls d’informàtica, facilitaran el coneixement de les eines informàtiques a les persones que hi estiguin interessades. És un projecte individualitzat on cada alumne té el seu “professor voluntari” que li ensenya tot allò que ell li demana en relació amb la utilització de les TIC d'acord amb un programa pactat prèviament.
Qui participa en el programa?
La Biblioteca Central Xavier Amorós és qui coordina el projecte, qui forma les parelles TIC i deixa l'espai i el maquinari per a les trobades.
El centre educatiu, Institut Baix Camp, és qui proposa als alumnes la participació voluntària en el programa en horari extraescolar i fa un seguiment dels alumnes participants.
El Casal de Joves s’encarrega de les inscripcions dels joves voluntaris, de la formació inicial que es fa als participants al projecte i d’explicar als joves en què consisteix la tasca d’aprenentatge- servei que es duu a terme.

TALLER "TREBALL DE RECERCA"

Formació adreçada als estudiants de secundària (4t ESO i 1er BAT) sobre com realitzar el treball de recerca. S’ofereix a través d’Ensenyament (Activitats i recursos educatius) i introdueix als alumnes de secundària la cerca d’informació a través d’Argus per elaborar el treball de recerca, i saber elaborar les citacions bibliogràfiques del treball.

 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA DE SALOU
   
Salou - Es Busquen! ES BUSQUEN! PERDUTS ALS LLIBRES! GIMCANA DELS GEGANTS DE SALOU

Joc en format punt de llibre que permet conèixer el fons en llibre infantil sobre els gegants i capgrossos, elements festius de les festes locals.
Durant la setmana de Festa Major, cada dia, de dilluns a dijous, es dóna a l’usuari infantil amb el préstec la pista del dia per trobar el llibre que amaga una peça del gegant perdut. Un cop trobat el llibre, a partir d’una endevinalla, cal portar el llibre a taulell i fer l’acció de la gimcana que requereix el llibre. A canvi es rep una peça de la vestimenta del gegant perdut. Quan s’assoleixen les 4 peces troben la indicació del lloc on s’amaga el gegant, que es podran endur a casa perquè és un punt gegant del gegant perdut

   
  LA VOLTA AL MÓN EN 8 SECCIONS

Taller a partir del llibre La volta al món en 80 dies que es realitza en les visites didàctiques de grups de Primària en què es presenta la visita com a una volta al món de la Biblioteca per conèixer-ne les seccions i recursos a partir de tots els formats editats de la novel·la.  
Després de la visita per la Biblioteca, es presenta el joc en què en dos grups (Foggs i Passepartourts) hauran de passar per les vuit seccions de la Biblioteca (com les vuit ciutats que visiten els protagonistes) per aconseguir la postal de record del viatge (foto del grup), tot anant recollint en cada secció el visat per al proper destí, visat que conté la pista que els durà a la propera secció.
El visat està col·locat en algun document que tingui a veure amb la novel·la i la part visible tindrà la icona del joc. Un cop trobat el visat cal passar pel taulell perquè se segelli per poder continuar, així es va comprovant que la secció que cal visitar sigui la que correspongui.

   
  TROBA EL TRESOR DE LA BIBLIOTECA

Taller a partir del llibre La volta al món en 80 dies que es realitza en les visites didàctiques de grups de Primària en què es presenta la visita com a una volta al món de la Biblioteca per conèixer-ne les seccions i recursos a partir de tots els formats editats de la novel·la.  
Després de la visita per la Biblioteca, es presenta el joc en què en dos grups (Foggs i Passepartourts) hauran de passar per les vuit seccions de la Biblioteca (com les vuit ciutats que visiten els protagonistes) per aconseguir la postal de record del viatge (foto del grup), tot anant recollint en cada secció el visat per al proper destí, visat que conté la pista que els durà a la propera secció.
El visat està col·locat en algun document que tingui a veure amb la novel·la i la part visible tindrà la icona del joc. Un cop trobat el visat cal passar pel taulell perquè se segelli per poder continuar, així es va comprovant que la secció que cal visitar sigui la que correspongui.

 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA DE TARRAGONA
 
 • Tarragona - Tastets de Patrimoni
  Tastets de Patrimoni
 • Tarragona - Llegim Patrimoni
  Llegim Patrimoni
 • Tarragona - Laboratoris de Lletres i Imatges
  Laboratoris de Lletres i...
 • Tarragona - La Mar Bressol de Contes
  La Mar bressol de contes
 • Tarragona - Projecte Biblioteca - Escola
  Projecte Biblioteca-Escola

TASTETS DE PATRIMONI. RUTES CULTURALS / PATRIMONIALS LOCALS

Des de l’any 2010. En el marc de la Secció local i amb la finalitat de posar en valor el patrimoni cultural. Tastets de patrimoni a través dels centres d’estudis locals i en col·laboració amb l’ Institut Ramon Muntaner (IRM). Rutes culturals en col·laboració en diferents agents com Museu del Port de Tarragona, Hemeroteca Municipal, etc.

LLEGIM PATRIMONI

Col·laboració amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona des de l’any 2006, amb programació de lectures, conferències i sortides culturals.

LABORATORIS DE LLETRES I IMATGES

PEspais de creació mensual que convida a les famílies a experimentar al voltant de la lectura, entesa en el sentit més ampli del terme: llegir amb tots els sentits, la lectura d’imatges i de sons, la creació literària, la imaginació poètica... Des de l’any 2012 i inspirats en els Laboratoris de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

LA MAR BRESSOL DE CONTES, CONTES DES DEL BRESSOL. LA MEMÒRIA DELS PESCADORS

Ballmanetes, laboratoris, tallers per a pares, presentacions de contes... Cada mes de novembre, des de l’any 2010, un nou cicle de contes i activitats de difusió del patrimoni marítim organitzat conjuntament amb el Museu del Port de Tarragona. Fruït d’aquesta col•laboració és el projecte “El Serrallo, un lloc de conte, la memòria dels pescadors” que proposa la recuperació del patrimoni immaterial del barri marítim del Serrallo a través de la recollida de dades i del treball directe amb els pescadors. Una de les principals accions és la creació de contes que recreen les formes de vida del barri mariner i contenen un glossari de lèxic mariner.

PROJECTE BIBLIOTECA - ESCOLA

Apropar la biblioteca a les necessitats dels centres educatius. Reunions periòdiques, millora de les visites amb itineraris pràctics, lots a les escoles, etc.

 
 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA DE TORREFORTA
   
Torreforta - Joc dels Llibres Entremaliats JOC DELS LLIBRES ENTREMALIATS

Col·laboració biblioteca amb els nens i joves del/s barri/s propers, per cercar i trobar uns llibres que s'han escapat de les prestatgeries de la biblioteca i han anat a parar a diferents botigues i d'altres espais dels bars Quan els participants  hagin trobat els 10 llibres han de portar una butlleta amb les dades sol·licitades a la biblioteca i tothom que hagi trobat tots els llibres entremaliats entrarà a participar en el sorteig d'un obsequi.

   
Torreforta - Lliga el Conte i Passa’l LLIGA EL CONTE I PASSA'L

Agents implicats: biblioteca, llars d'infants, escoles i entitats de la zona de Ponent. Plegats treballem un mateix conte amb els infants d'1 a 6 anys aproximadament, a través de diferents tècniques: representacions teatrals, descripció del conte, tallers i/o dinàmiques en grup, lectures en veu alta... treballant el contingut del conte.
Finalitat: didàctica i adaptada als objectius de cada centre escolar i potenciar el gust per  la lectura a través d'una activitat en xarxa.
Es va impulsar el 2011 amb la col·laboració de la Biblioteca i el Pla Educatiu d'Entorn Tarragona.

 
 
BIBLIOTECA MESTRA MARIA ANTÒNIA DE TORREDEMBARRA
 
 • Torredembarra - Rates de Biblioteca
  Rates de Biblioteca • Torredembarra - Rates de Biblioteca
  Ratetes de Biblioteca
 • Torredembarra - Biblioteca anticrisi
  Biblioteca anticrisi
 • Torredembarra - Viatgeteca
  Viatgeteca
 • Torredembarra - Capsetes d'activitats en família
  Capsetes d'activitats en família

RATES DE BIBLIOTECA

Comença l’any 1999 amb l’objectiu de fomentar la creativitat d’artistes novells de la vila i dels voltants. Els integrants es reuneixen un cop al mes per millorar la seva escriptura (narrativa, poesia i poesia visual). Cada any posa en escena textos inèdits, llegits pels propis autors, i es publica un recull dels textos. 

RATETES DE BIBLIOTECA

Projecte que pretén fomentar la creativitat, la lectura i l’escriptura entre els infants de 3 a 12 anys del Baix Gaià. Es treballa en xarxa amb les escoles, promovent l’escriptura de poemes i endevinalles. Es prepara un recital, amb el centre obert Capicua i l’Escola de Música, on els infants porten a escena la seva producció poètica.

BIBLIOTECA ANTICRISIi

L’objectiu és donar suport a tots aquells que es troben en una situació difícil. La biblioteca esdevé un punt de trobada entre persones que comparteixen inquietuds, on poden sobre el que els preocupa. Generant noves perspectives de futur, animant-los a utilitzar aquest temps d'atur per reforçar la seva estratègia de recerca de feina. S¡ofereixen classes per actualitzar el CV, de redacció de cartes de presentació, preparació d’entrevistes i és de les xarxes socials com a eina de recerca de feina (Linkedin, facebook, Pinterest, etc.). Sempre fomentant la lectura com a suport.

VIATGETECA

Un club de lectura relacionat amb viatges. Durant el mes s’exposen en una maleta una sèrie de materials relacionats amb el país del mes, que els usuaris poden agafar en préstec. A la tertúlia, els usuaris comenten experiències amb aquell indret tot relacionant-ho amb la bibliografia exposada.

CAPSETES D'ACTIVITATS EN FAMÍLIA / ESPAI DE FAMÍLIES

Capsetes d'activitats en família.- Els infants es transformen en bibliotecaris i ensenyen als seus pares, mitjançant jocs, allò que han après durant la visita a la biblioteca. El projecte està vinculat al projecte de Formació d’Usuaris i sorgeix arran de la necessitat de portar a les famílies a la biblioteca.

Espai de Famílies.-   Espai per a pares, mares, tietes, avies amb nadons de 0 a 3 anys on els pares tenen la oportunitat de compartir aquesta estona amb d’altres famílies i veure com el seu fill es relaciona amb altres infants. Cada dimecres una de les famílies realitza una sessió voluntàriament, que consta d’un contacontes i un taller.

 
 
BIBLIOTECA CARLES CARDÓ DE VALLS
   
Arboç - Llegir <per> Parlar CLUBS DE LECTURA D'ADULTS

3 grups de trobada mensual: 2 es reuneixen des de l'any 2002 i estan plenament consolidats; el tercer s'ha iniciat el 2014 a petició d'un grup d'adults amb poca experiència lectora, per la qual cosa es treballen textos habitualment més curts i de lectura relativament més fàcil.

L'objectiu dels dos primers és crear un espai d'aprofundiment en la lectura i d'intercanvi d'experiències i lectures. Amb el tercer es pretén anar adquirint l'hàbit de la lectura i, a poc a poc, anar incrementant el nivell de complexitat.

Sempre que és possible, es fan activitats complementàries com trobades amb l'autor, passis de pel·lícules relacionades, etc.
La sessió s'inicia amb la lectura en veu alta d'un poema escollit pels membres i acaba amb recomanacions de lectures, pel·lícules, exposicions...

 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA TERRA BAIXA DEL VENDRELL
 
 • El Vendrell - Colla de la Lectura Infantil
  El Vendrell - Colla de la Lectura Juvenil
  Colles de la Lectura
  Infantil i Juvenil
 • El Vendrell - Espai Menuts
  Espai Menuts per a Nens
  de 0 a 3 anys
 • Bibliojoc
  "Bibliojoc", "Biblioenigmàtic"
  i Manga...
 • El Vendrell - Maletes viatgeres
  Maletes viatgeres
 • Lletra Gran
  XL Lletra Gran

COLLES DE LA LECTURA INFANTIL I JUVENIL

L’any 2014 es va fer una prova pilot, i va canviar el seu format, donant ple protagonisme al nen pel que fa a la tria de les lectures, i amb els objectius de fugir de la lectura imposada, i d’implicar també a les famílies en les lectures dels seus fills.
Així doncs, amb una prèvia selecció bibliogràfica de diferents gèneres i estils, l’infant escull què vol llegir durant l’estiu.
Les colles s’estructuren en 4 sessions, més una trobada prèvia de tria de les lectures. Per facilitar la selecció, la biblioteca prepara una petita ressenya dels llibres a escollir, que s’emmarquen sota tres gèneres  (aventures, misteri, riure).
Totes les sessions es plantegen amb el joc com a eix de relació i, fins i tot, una  de les sessions es converteix  en un autèntic “partit de futbol”.
Es van crear dos blogs (un per la colla infantil i l’altre per la de joves)a fi  de mantenir els grups  connectats entre ells i la biblioteca i fer més intensos els vincles i l’amistat:
Colla Infantil: http://collalecturainfantil.blogspot.com.es/
Colla Juvenil: http://collalecturajuvenil.blogspot.com.es/

ESPAI MENUTS PER A NENS DE 0 A 3 ANYS

Ja fa 10 anys des de la inauguració de la nova Biblioteca. Amb el temps anem fem nostres els espais que han estat dissenyats sobre el paper i els anem adequant a les necessitats canviants que va plantejant el dia a dia i  els usuaris.

S’ha reconvertit un petit espai inicialment pensat com a zona de relax i cafeteria caigut en desús, per una zona  per a nens i nenes de 0 a 3 anys, amb la finalitat de  permetre que els infants i les seves famílies es familiaritzin amb els contes i que  des de ben petits comencin a utilitzar la biblioteca amb una atenció més adequada a les seves característiques i necessitats específiques.  S'ha personalitzat amb il·lustracions pensades per al públic a qui va dirigit i les parets han estats decorades per l'artista baixpenedesenca Montserrat González Papiol. 

"BIBLIOJOC", "BIBLIOENIGMÀTIC" I "MANGA-GÈNERES-BOOKTRAILER": TRES PROPOSTES INFANTILS D’ANIMACIÓ LECTORA

Dins el marc de les Visites Escolars a la Biblioteca, s’han creat tres propostes lúdiques d’animació lectora amb l’objectiu de motivar als infants a llançar-se a l’aventura de llegir: Bibliojoc (per als alumnes de 2n curs de primària), Biblioenigmàtic (4rt) i  Manga-Gèneres-Booktrailer (6è).
Per a cada una d’elles s’ha elaborat una bibliografia de 20 títols revisats per experts en literatura infantil que els escolars poden llegir al llarg de tot el curs. Cada llibre porta associat un joc, enigma, proposta..., que permet als nens i nenes de participar en un concurs que es clou amb una festa final a la Biblioteca, a finals del mes de maig.

MALETES VIATGERES

Activitat destinada als alumnes de preescolar (P4) de les escoles del Vendrell, amb el propòsit de fer un primer contacte amb la Biblioteca, fomentar les primeres lectures i  donar a conèixer la Biblioteca també a les famílies.
El grup-classe visita la Biblioteca on són rebuts amb una activitat que consisteix a presentar diferents tipologies de llibres curiosos i sorprenents: un llibre molt gran i un de molt petit ; un lllibre de roba ; un llibre que fa sorolls; un llibre troquelat; un llibre que conté molts altres petits llibres, un llibre-objecte, etc, etc. Finalment s’acaba la sessió explicant un conte.
Els nens s’enduen una Maleta Viatgera plena de llibres cap a l’escola, on en gaudiran durant uns dies. Posteriorment, cada nen/a s’endurà un dels llibres cap a casa per compartir amb la família, i serà la mateixa família qui l’haurà de retornar finalment a la Biblioteca, moment en què s’aprofitarà per donar a conèixer els serveis bibliotecaris als pares i per oferir-los l’oportunitat de fer-se’n usuaris.

XL LLETRA GRAN: XARXA LECTORA DEL VENDRELL

L'"XL Lletra Gran" és un projecte d’Aprenentatge i Servei en el qual hi participen l’IES Andreu Nin del Vendrell, tots els centres assistencials a la gent gran i la Biblioteca. L’objectiu de l’XL és apropar els documents de la Biblioteca als usuaris de les residències que no poden desplaçar-se, mitjançant l’acció dels alumnes del cicle formatiu en atenció sòcio-sanitària de l’Institut, promovent la relació intergeneracional i aprenentatges i coneixement sobre la mateixa Biblioteca.

L’acció mensual dels alumnes duu associades dues activitats: la preparació del lot de documents per a dur en préstec a les Residències i l’activitat de lectura-animació del mateix dia de l’anada als Centres assitencials.

Aquest Projecte ha estat objecte de diferents Premis i reconeixements des que es va posar en funcionament.

Per a més informació podeu consultar la pàgina web de la Biblioteca o del Centre Promotor d’Aprenentatge i Servei.

 

 • No l'has llegit?
  No l'has llegit?
  Literatura de boca a orella
 • Cita a cegues
  Cita a Cegues
 • Sortides Literàries dins del Club de Lectura
  Sortides Literàries

NO L’HAS LLEGIT? LITERATURA DE BOCA A ORELLA

"Literatura de Boca a orella” és un projecte que pretén explorar noves vies per divulgar i donar a conèixer la literatura dels grans autors i les grans obres literàries universals mitjançant la recomanació per part de lectors i lectores comuns del nostre entorn ciutadà més immediat, professionalment no vinculats en l’àmbit de la lectura i el llibre.

El projecte es desenvolupa de la següent manera: amb l’ajuda d’un moderador que condueix la tertúlia, a cada sessió dos lectors recomanen, des de la seva pròpia experiència lectora, un llibre que prèviament han escollit. La Biblioteca prepara una guia de lectura i disposa de diversos exemplars dels llibres recomanats per a poder ser agafats en préstec.

CITA A CEGUES

Pràctica que es duu a terme només per Sant Jordi, dia en què la Biblioteca no ofereix els serveis habituals, però surt al carrer i fa del mateix vestíbul de la Biblioteca una prolongació del propi carrer on  s’exposen llibres de lectura embolicats, tant per infants com per adults,  dels quals no es pot veure doncs ni la portada, ni fullejar-los. A sobre de l’embolcall que amaga la seva identitat, la primera frase del llibre i tres paraules clau del seu contingut hi són escrits manualment i són els únics ítems referencials que pot tenir el lector a l’hora de deixar-se suggerir...

La tria dels llibres es basa en la qualitat, en aquells llibres que han marcat la biografia lectora del recomanador, clàssics universals, o aquells llibres que es creuen imprescindibles de ser llegits, sempre, evidentment, des de l’òptica de qui el recomana.
És un préstec a cegues, en què el lector no descobrirà la identitat del llibre que s’haurà emportat fins que arribi a casa i el desemboliqui.

El préstec s’acompanya amb una rosa de paper feta per la mateixa biblioteca.

SORTIDES LITERÀRIES DINS DEL CLUB DE LECTURA

La Sortida Literària es planteja com una sessió singular dins del cicle de tertúlies mensuals del Club de Lectura per a adults, i permet fer un tancament especial del curs lector abans del descans de l’estiu. Les Visites literàrio-culturals es plantegen prioritàriament (tot i que no exclusivament),  dins d’un àmbit d’acció territorial proper, i ofereixen la oportunitat de descobrir indrets culturals sovint desconeguts del nostre territori, o de fer-ne una nova lectura o descoberta mitjançant la mirada literària de la mà d’una persona experta.

 
 
BIBLIOTECA PÚBLICA DE VILA-SECA
   
Vila-seca. Educar en hàbits i valors a la Biblioteca

EDUCAR EN HÀBITS I VALORS A LA BIBLIOTECA

És un projecte d’intervenció socioeducativa que es porta a terme a la biblioteca des de l’any 2008 amb el suport del Pla Educatiu d’Entorn de Vila-seca. Ofereix atenció específica als infants i a les famílies per tal d’orientar-los en les pautes de funcionament de la biblioteca i acompanyar-los en la utilització dels serveis. Es tracta de treballar les actituds i els hàbits de convivència i respecte, propis de l’entorn de la biblioteca amb la intervenció d’una educadora tres dies a la setmana, les hores de més afluència.

Un cop assolit aquest objectiu han passat a un segona fase on treballen amb els infants ajudant-los a aprofitar els recursos de la biblioteca, oferint-los alternatives de lleure formatiu  i ajudant-los en els deures diaris. Fent de la Biblioteca un lloc d’intercanvi i de trobada per a tots ells.

   
Vila-seca. En Veu alta: Club de Lectura Infantil

EN VEU ALTA: CLUB DE LECTURA INFANTIL

Projecte pilot d’animació lectora iniciat el curs 2013-2014 i adreçat a escolars de 4t de primària (10-11 anys) de l’escola Miramar de Vila-seca.
Es fan tres sessions del club amb grups de 12 a 14 nois i noies que llegeixen en veu alta textos d’un autor diferent a cada sessió. Prèviament  els alumnes realitzen un treball a l’escola per conèixer l’autor, l’argument i els personatges.
Es prepara un espai en format d’auditori per donar protagonisme als lectors.
La lectura va acompanyada d’una activitat relacionada: paraula tabú, jocs de mímica, sopa de lletres, etc. amb l’objectiu de fomentar l'hàbit de la lectura i del diàleg, desenvolupar l’esperit crític, millorar la capacitat de comprensió del textos, enriquir les lectures que es fan, i aprofundir en el seu argument, personatges..., promocionar l'ús de la Biblioteca i donar-la a conèixer com a equipament cultural, oferir noves possibilitats per al temps lliure.

   
Vila-seca. Web d'Història Local

WEB D'HISTÒRIA LOCAL

És una plataforma virtual que ofereix l’accés a documents i continguts de història local i sobre la cultura i tradicions de Vila-seca.
Els usuaris poden consultar una àmplia varietat de materials digitalitzats: llibres, premsa local,  fotografies, mapes, gravats, goigs, gravacions de veu, etc. Col·laboren en el projecte diverses entitats, associacions i particulars del municipi.

 • 2010. Video sobre el projecte presentat al V Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas.  “Biblioteca pública y contenidos digitales : retos y oportunidades”. Ministerio de Cultura. Gijón, novembre de 2010 (http://vimeo.com/46286948)
 • 2011. Projecte seleccionat pel Ministerio de Cultura i presentat al IV Encuentro  Bibliotecas y Municipio “ Memoria local”. Ministerio de Cultura. Madrid, novembre de 2011 (http://www.mcu.es/bibliotecas/MC/2011/IVEncuentro/ponencias1.html)
 • 2012. Projecte presentat a la jornada “Biblioteca i Patrimoni”. Biblioteca Central Xavier Amorós. Reus, 24 de març de 2012.
 • 2012 Seminari per a mestres  “Eines i recursos documentals per treballar     temes d’àmbit local a l’aula”. Xarxa de desenvolupament de competències professionals i millora de centre. Departament d’Ensenyament.

Per més informació, consulteu el web de la biblioteca o directament el web d'història local.

 
 
 
  Inici  

La Central
Suport a les Biblioteques
Suport als Municipis
Funcions
Emplaçament

Les Biblioteques
Biblioteques actuals
Biblioteques per comarca
Les Biblioteques al web social
Biblioteques en construcció
Llistat d'adreces de Biblioteques
Galeria Multimèdia de Bibl.

Serveis

Activitats
Clubs de Lectura
Bones pràctiques
Exposicions i projectes

Estadístiques

Premsa
Notícies sobre Equipaments
Notícies sobre Activitats
Arxiu de notícies
   1 pàgina per cada biblioteca 
 
 
  Central de Biblioteques de Tarragona
Tel. 977 24.56.38.