Departament de Cultura i MItjans de Comunicació Contactar Contactar I Mapa del web Mapa del web  
CambrilsCunitMontblancEl VendrellReus. BCX. AmorósValls
  BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES MUNICIPALS DE TARRAGONA
 
Google a Internet     al web actual

LA CENTRAL
La Central de Biblioteques de Tarragona o servei regional de suport, és un ens intermedi entre els serveis nacionals del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i les biblioteques públiques del territori.
 
Missió
"Donar suport tècnic i assessorament a les biblioteques de la xarxa territorial de biblioteques públiques,
i constituir una plataforma de coordinació i cooperació per a aquestes biblioteques".

Amb aquesta finalitat, treballem per impulsar el desplegament bibliotecari de Catalunya, mitjançant la creació de noves biblioteques o l’adequació de les existents (d’acord amb les determinacions del Mapa de la Lectura Pública), fomentar l'hàbit de la lectura i l'ús dels serveis bibliotecaris, i promoure la prestació de serveis de qualitat, amb l’objectiu de garantir a tots els ciutadans de Catalunya l’accés a un ampli i variat ventall de  coneixements, idees i opinions que contribueixin al desenvolupament i manteniment d’una societat plural i democràtica.

Perquè una biblioteca pública pugui rebre el suport de la Central ha d’estar dins del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Actualment es presta servei a 36 biblioteques:
  • Alt Camp - Valls
  • Baix Camp - Reus (Bibl. Central X.Amorós i Bibl. P. Anguera), Alforja, Cambrils, Mont-roig del Camp* (Bibl. J. MIró i Bibl. Miami Platja), Riudoms, la Selva del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant* (Bibl. Infant Pere, a l'Hospitalet de l'Infant i Bibl. J. Jardí i Gil, a Vandellòs)
  • Baix Penedès - El Vendrell, l’Arboç, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Calafell* (Bibl. Ventura Gassol, a Calafell, i Bibl. Casa Nova de Segur, a Segur de Calafell), Cunit
  • Conca de Barberà - Montblanc, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, Sarral
  • Priorat - Falset
  • Tarragonès - Tarragona-BP, Altafulla, la Canonja, el Catllar, Constantí, Creixell, Roda de Berà, Salou, Tarragona-Torreforta, Torredembarra* (Bibl. Mestra M. Antònia, a Torredembarra i Bibl. Baix a Mar, al nucli marítim de Torredembarra), Vila-seca
   * Les biblioteques de Calafell, Mont-roig del Camp, Torredembarra i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant tenen un punt de servei avançat en un altre nucli de població dins del seu terme municipal.
 
Antecedents històrics

Arran de la transferència de competències sobre biblioteques a la Generalitat de Catalunya (R.D. 2210/79, de 7 de setembre), les biblioteques públiques municipals de Tarragona s'estructuren en dues xarxes territorials: Tarragona i Terres de l'Ebre, i es creen les Centrals de Biblioteques corresponents per prestar servei a ambdues demarcacions territorials.

L'any 1983 s'hi uneixen les Biblioteques Populars de la Diputació de Tarragona en virtut dels convenis de col·laboració (21/01/1983 i 4/11/1986), renovats tàcitament fins l’any 2006, en què la Diputació de Tarragona va decidir no renovar-lo.

Posteriorment s'hi han afegit les biblioteques que s'han anat creant en col·laboració amb els Ajuntaments.

La Llei 4/1993, de 18 de març, del Sistema Bibliotecari de Catalunya, que ordena, regula i estructura les biblioteques públiques catalanes en un únic sistema: el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, redefineix les centrals de biblioteques, com a serveis regionals de suport.

 
  Inici  

La Central
Suport a les Biblioteques
Suport als Municipis
Funcions
Emplaçament

Les Biblioteques
Biblioteques actuals
Biblioteques per comarca
Les Biblioteques al web social
Biblioteques en construcció
Llistat d'adreces de Biblioteques
Galeria Multimèdia de Bibl.

Serveis

Activitats
Clubs de Lectura
Bones pràctiques
Exposicions i projectes

Estadístiques

Premsa
Notícies sobre Equipaments
Notícies sobre Activitats
Arxiu de notícies
   1 pàgina per cada biblioteca 
 
 
  Central de Biblioteques de Tarragona
Tel. 977 24.56.38.